‘Verimliliğin Anahtarı?’ Pekiştirme Tarifeleri

Psyduct
3 min readDec 14, 2022

--

İş hayatımın ilk 4 yılında (2015–17 TÜBİTAK | 2017–19 ÖZEM Akademi) parça başı (freelance) iş yapardım. Yaklaşık 4 yıldır (2019+) ise aylık sabit maaşla çalışıyorum.

Freelance iş yaptığım dönemde yaptığım iş ve verdiğim hizmet kadar para kazanırdım. Sert ve rekabetçi bir ekosistemde ayakta kalmak kolay değildi, agresif bir performans sergilemek ‘zorunlu’ydu.

Aylık sabit maaşla çalıştığım periyota ilişkin içgörü yaptığımda freelance deneyiminin kalıntılarını taşıdığımı gözlemliyorum. Hâlâ o agresif iştahla, ‘köftesiz’ kalmamak için ‘ekmek’ sunuyorum. Bunun olumlu ve olumsuz pek çok yani var, benzer geçişler yapan profesyoneller de kendilerinde bu durumu sezeceklerdir.

‘İyi’si ‘kötü’sü tartışılır fakat davranış örüntüleri arasındaki bu farklılık temel olarak ‘pekiştirme tarifeleri’nde yatıyor.

Öğrenme psikolojisi alanyazını bize 2x2'lik matrise oturan 4 temel pekiştirme tarifesi olduğunu söyler.

1. Sabit Tarifeler

1.1. Sabit Aralıklı Tarife

Sabit aralıklı tarifelerin (Fixed Interval) belirleyici özelliği, istenen davranış gerçekleşse de gerçekleşmese de hedef zaman tamamlandığı takdirde organizmaya pekiştireç sunulmasıdır. Her ayın 15'inde yatan aylık ücret performanstan -hiçbir şekilde- etkilenmiyorsa bu proses bir sabit aralıklı tarife örneğidir.

1.2. Sabit Oranlı Tarife

Sabit oranlı tarifelerin (Fixed Ratio) belirleyici özelliği, istenen davranış her gerçekleştiğinde herhangi bir zaman kısıtlılığı bulunmaksızın organizmaya pekiştireç sunulmasıdır. Upworks’te iş yapan ve yaptığı işten alacağı ücreti temin etmek için herhangi bir beklemeye maruz kalmayan geliştiricinin aldığı ücret bir sabit oranlı tarife örneğidir. (Dikkat: Buradaki zaman ‘deadline’ değildir. Deadline’a uymak aksiyonun primer bir ögesidir.

2. Değişken Tarifeler

2.1. Değişken Aralıklı Tarife

Değişken aralıklı tarifelerin (Variable Interval) belirleyici özelliği organizmanın yordayabilmesinin mümkün olmadığı zamansal periyodlarda sunulan pekiştireçtir. Organizmanın gerçekleştirdiği davranıştan bağımsız olmasıyla karakterize olan aralıklı tarifelerin ‘değişken’ olanı, hangi davranış neticesinde pekiştirildiği noktasında şüphe oluşturması sebebiyle organizmada kalıcı davranış değişikliği gerçekleştirmek noktasında çok da başarılı değildir. Aynı zamanda pekiştireçin yanlış davranışla ilişkilendirilmesi gibi bir risk barındırmaktadır.

2.2. Değişken Oranlı Tarife

Değişken oranlı tarifelerin (Variable Ratio) ise organizmanın gerçekleştirdiği N tane hedef davranış neticesinde sunulan pekiştireçle karakterizedir ve ‘değişken’ olmasından anlaşılacağı üzere N sayısı yordanamayacak şekilde değişmektedir. Değişken aralıklı tarifeye benzer şekilde risklere haiz olan değişken oranlı tarife kullanılarak kalıcı hedef davranış değişikliği oluşturma ihtimalinin düşük olduğu bilinmektedir. Ek olarak, alanyazında ‘sönmeye karşı en dirençli tarife’nin değişken oranlı tarife olduğu da ifade edilmektedir.

Sign up to discover human stories that deepen your understanding of the world.

Free

Distraction-free reading. No ads.

Organize your knowledge with lists and highlights.

Tell your story. Find your audience.

Membership

Read member-only stories

Support writers you read most

Earn money for your writing

Listen to audio narrations

Read offline with the Medium app

--

--

No responses yet

Write a response