Girişimcilik 101 B.6/6 | Girişimciliğin Temel İşlevleri, Avantajları ve Görevleri

Girişimciliğin Temel İşlevleri
Rapor kapsamındaki aktarımlardan da anlaşılacağı üzere, girişimcilik hem toplumsal hem iktisadi hem de bireysel yaşantı açısından oldukça önemli bir fonksiyondur. Girişimciliğin modern toplumlardaki en büyük özelliği süregelen ve ardı arkası kesilmeyen yenilikler gerçekleştirmektir. Bu perspektiften bakıldığında girişimcinin gücü inovasyon gerçekleştirme ve yaptığı yenilikleri profesyonel dünyada somut ticari ürünlere dönüştürebilme becerisine dayanır (Güney, 2015).
Bu bağlamda girişimci kavramı durmaksızın yenilik yapan kişi ve/ya kişileri ifade etmek için kullanılmaktadır. Burada bahsedilen yenilikçilik özelliği piyasaya yeni ürünlerin sunumu, üretim tekniklerinin güncellenmesi, pazarların değişmesi ve gelişmesi, hammaddelerin çeşitlenmesi ve yeni bir organizasyon şeklinin gerçekleştirilmesini kapsamaktadır (Güney, 2015). Modern bir girişimcinin sağlaması gereken işlevler Şekil 1’de aktarılmıştır (Çelik ve Akgemci, 1998; akt., Güney, 2015):

Şekil 1. Modern bir girişimcinin sağlaması gereken beş işlev.

Girişimciliğin Avantaj ve Dezavantajları
Kişinin kendi işini kurarak girişimci rolü üstlenmesinin, her türlü aksiyon gibi birtakım avantaj ve dezavantajları vardır. Bu avantaj ve dezavantajlar birbiriyle etkileşim halinde olduğu için bir arada değerlendirilerek Şekil 2’de aktarılmıştır (Lambing ve Kuehl, 1997; akt., Güney, 2015):

Şekil 2. Girişimciliğin avantaj ve dezavantajları.
Bütün bu avantajlar ve dezavantajlar göz önüne alındığında, özellikle girişimciliğe yeni bir iş yeri açmak şeklinde adım atılıyorsa, göz korkutucu bir sonuç çıkması olasıdır. Ancak unutulmamalıdır ki girişimciliğin tek yolu yeni bir iş yeri açmak değildir. Kendi içerisinde birtakım olumsuzlukları bulunsa da franchising de bir girişimcilik yöntemi olarak değerlendirilebilmektedir (Güney, 2015).
Girişimcinin Görevleri
Aktarıldığı üzere girişimci, pazardaki fırsat ve tehditleri tespit ederek bunları iş fikrine dönüştüren, üretim mekanizmalarını ahenkli bir biçimde bir araya getiren, para kazanmayı hedefleyen ve her türlü riski göğüsleyen, bunları yaparken de sürekli yeniye doğru değişmeyi amaçlayan kişidir. Yola bir iş fikrine sahip olarak çıkan girişimcinin, aynı zamanda bilgilerini, becerilerini, her türlü sermayesini, varsa ünvanını, enerjisini, zamanını ve mevcut ilişkilerini profesyonel bağlama aktarması beklenmektedir. Bu süreç içerisinde girişimcinin üstlenmesi gereken birtakım görevler vardır (Wickham; akt., Güney, 2015).
- İşletmenin Sahipliğini Üstlenmek: Günümüzde modern piyasa ekonomileri, yöneticilik ve işletme sahipli arasında ayrım yapmaktadır. İşletme sahibi yatırım yapar ve şirket hisselerine sahiptir. Dolayısıyla girişimci hem işletme sahibi hem de yönetici olarak çalışırsa, iki rolü de üstlenmiş olur.
- Yeni Örgütler Kurmak: Girişimciler çeşitli üretim bileşenlerini bir araya getirerek onlara resmi bir nitelik kazandırır. Bazı girişimciler sıfırdan bir şirket kurarken, bazı girişimciler mevcutta var olan bir işletmeyi genişletmekte, bazıları ise birden fazla işletmeyi birleştirmektedir.
- Pazara Yenilik Getirmek: Girişimciliğin belki de olmazsa olmaz tek şartı olarak değerlendirilebilecek bu görev, pazarda tutunabilmek için mutlaka gerçekleştirilmelidir. Mal ve/ya sunum esnasında inovasyon sağlamayan bir girişimin başarılı olması çok zordur.
- Pazardaki Fırsatları Belirlemek: Sosyo-kültürel-iktisadi iklimden bağımsız olarak, her pazarda birçok mevcut fırsat bulunmaktadır. Girişimciler yeni fırsatları tespit etmek ve onları değerlendirmek konusunda mutlaka aktif olmalı, bunun için örgüt içerisindeki herkesi güdülemeli, hatta gerekirse uzman yönetici istihdam etmeli veya danışmanlık hizmeti almalıdır.
- Uzmanlık: Girişimciler işlerini gerçekleştirirken, özellikle bilginin sınırlı olduğu durumlarda, uzmanlıklarını kullanarak kıt kaynakların tüketimi konusunda titiz davranmalıdır. Bu sayede önemli bir sermaye türü olarak değerlendirilebilen deneyim ve bilgi birikiminin bileşkesi olan uzmanlık, verimli ve etkili kullanılabilmektedir.
- Liderlik Yapma: Yönetsel başarının da en önemli bileşenlerinden biri olan liderlik, girişimcinin yerine getirmek durumunda olduğu görevlerden biri olarak değerlendirilmektedir. Örgüt içerisindeki insanları ortak bir amaca yönlendirmek, amacı gerçekleştirmek konusunda güdülemek ve desteklemek girişimcinin görevidir. Girişimcilik aynı zamanda yöneticilere liderlik yeteneklerini geliştirme ve ifade etme imkânı sunan bir süreçtir.
Yukarda aktarılan bu görevlerin girişimci tarafından gerçekleştirilebilmesi için kişide birtakım özellik ve becerilerin olması gerektiği ifade edilmişti. Bu özelliklerin bazıları Şekil 3’te özetlenmiştir (Zimmerer ve Scarborough, 1998; akt., Güney, 2015):

Şekil 3. Girişimcinin görevleri yerine getirebilmek için sahip olması gereken özellikler.
Sonuç
Aktarılan bilgiler ışığında, girişimci kişiler hakkında ‘apartmandaki haylaz ama yeterince hırslı ve oldukça başarılı komşu çocuğu’ benzetmesini yapmak istiyorum. Girişimci kişi ve girişimcilik alanı ‘haylaz’dır çünkü süregelen üretim ve yönetim mekanizmalarına karşı çıkar. Örneğin benim tahayyülümde Hofstede (1980) tarafından tanımlanan temel kültür boyutlarından olan ‘güç mesafesi’nin yüksek olduğu bir girişim çok da olası olmamakla birlikte, çevremde gördüğüm iş modelleri genellikle daha merkeziyetçi bir yapıya sahiptir. Alışılmışın dışına çıkmak hem otoriteye bir tehdit hem de taşıdığı risk sebebiyle bence ‘haylazlık’tır. Bunun yanı sıra gerek özerkliğe duyduğu ihtiyaç ve bunu elde etmek için geçmesi gereken süreçlerin zorluğu, gerekse onu bu yola iten faktörlerin kişi üzerindeki geçmiş etkileri sebebiyle girişimci ‘yeterince hırslı’ ve bu itici gücü doğru kaynaklara iletebilecek düzeyde başarılı birisidir.
dipçe: Aktarımda yer alan yorumlar şahsi kanaatlerimdir, bahsi geçen kişi & kurum & kuruluşlarla manevî veya itibarî bir ilişkisi yoktur.