Girişimcilik 101 B.3/6 | Girişimcilikle İlgili Bazı Temel Ayrımlar

Berkay Vuran
2 min readFeb 22, 2022

--

Yönetim alanyazınında girişimci, yönetici ve lider gibi kavramlar zaman zaman eş anlamlı kullanılsa da, bu kavramların kesin ayrımlarını yapmak ve farklılıklarını tanımlamak mümkündür (Güney, 2015).

Girişimci-küçük işletme sahibi ayrımı.

Küçük işletme sahibi ve girişimci kavramları zaman zaman eş anlamlı gibi kullanılsa da aslında farklı kavramlardır ve farklı rolleri ifade etmektedir. Küçük işletmelerin daha durağan bir yapıya sahip, daha az saldırgan ve satış ve büyüme beklentilerinin daha stabil olduğu ifade edilirken, girişimcinin temel hedefi inovasyon, kârlılık ve büyümedir; hatta öyle ki girişimci ekonomik büyüme için girişimini satmayı dahi düşünebilir (Kuratgo, 2013; akt., Güney, 2015).

Girişimci-yönetici ayrımı.

Yönetici tanım olarak “kâr ve risk başkalarına ait olmak üzere ekonomik mal ve/ya hizmet üretmek ve/ya pazarlamak için üretim faktörlerini ele geçirip, düzenli bir biçimde bir araya getiren ve böylece kurulan ya da çalışmakta olan işletmeyi amacına uygun çalıştırma sorumluluğunu üstlenen kişi” (Can, Tuncer ve Ayhan, 1984), girişimci ise “ekonomik mal ve/ya hizmet üretmek ve/ya pazarlamak için üretim faktörlerini ele geçirip, düzenli bir biçimde bir araya getiren, kâr amacı güden ve girişimlerinin sonucunda doğabilecek tüm risklere katlanan kişi” (A. g. e.) olarak ifade edilmektedir (akt., Güney, 2015). Bu iki tanım ışığında girişimci ve yönetici arasındaki farklılıklar Çizelge 1’de aktarılmıştır (Güney, 2015):

Çizelge 1
Girişimci ve Yönetici Arasındaki Farklılıklar

Gerber’e (1995) göre girişimci ve yönetici arasındaki farklılıklar Çizelge 2’de aktarılmıştır (akt., Güney, 2015):

Çizelge 2
Gerber’e Göre Girişimci ve Yönetici Arasındaki Farklılıklar

Bahsi geçen ifadelerden de anlaşılabileceği üzere; sermayedar, işveren ve patron gibi kavramlar benzer olarak kullanılmasına rağmen aslında birbirinden farklı kavramlardır (Müftüoğlu, 1993; akt., Güney, 2015). Patron, işveren kavramını kapsayan ve finansal güce sahip olmakla ilgili bir ifadeyken; sermayedar bir işletme kurmak için gerekli üretim araçlarına sahip olan kişidir ve girişimci olmasına gerek yoktur. İşveren ise fiziksel veya zihinsel istihdam gücü sağlayan ve bu profesyonel ilişki sonucunda sorumluluk üstlenen kişidir (Güney, 2015).

dipçe: Aktarımda yer alan yorumlar şahsi kanaatlerimdir, bahsi geçen kişi & kurum & kuruluşlarla manevî veya itibarî bir ilişkisi yoktur.

--

--